28 Kasım 2011 Pazartesi

Dünya'nın En Büyük Derbileri 5:Flamengo-Fluminense

Futbolun İngilizlerin icadı olduğu söylense de, bugün dünyada “futbol” denince belki de ilk akla gelen ülke Brezilya’dır. Dünya Kupasını en fazla kazanan ve her dünya kupasının otomatik favorisi olarak gösterilen bu futbol ülkesinin en büyük derbisi de "Flamengo – Fluminense" derbisidir…

Rio de Janeiro eyalet liginde en fazla şampiyonluk kazanan ilk 4 takım ise şöyle sıralanıyor: Fluminense (30 şampiyonluk), Flamengo (29 şampiyonluk), Vasco da Gama (22 şampiyonluk), Botafogo (18 şampiyonluk).

1911 yılında Rio de Janeiro eyalet ligi şampiyonluğunu bir yıllık aradan sonra ve tüm maçlarını galibiyetle sonuçlandırarak yeniden Fluminense kazanmıştır. 6 sezondur oynanan eyalet liginde 5 şampiyonluk kazanarak rakipsiz olduğunu herkese kanıtlayan Fluminense’nin içinde büyük bir kriz patlak verir. Takımı kimin çalıştıracağı konusunda anlaşmazlığa düşen futbolcular arasından Othon de Figueiredo Baena önderliğinde tam 9 futbolcu kulüpten ayrılır ve Flamengo kulübüne katılarak, 24 Aralık 1911 tarihinde bu kulübün futbol şubesini oluştururlar. Kulübün tam ismi Clube de Regatas do Flamengo olur. Flamengo kelimesi güney Rio’da bulunan bir semtin adıdır. Flamengo kendini kabul ettirmekte fazla geç kalmaz ve 1914 ile 1915 yıllarında üst üste 2 kez Rio de Janeiro eyalet ligi şampiyonluklarını kazanır.

Fluminense’nin içinden Flamengo’nun doğmasından sonra, bu iki kulüp her dönem Rio’nun düşman kardeşleri olurlar. İlk maçlarını 7 Temmuz 1912 tarihinde, sadece 800 seyircinin önünde oynarlar ve Fluminense maçı 3-2 kazanır.
Zaman içinde Flamengo – Fluminense maçları Brezilya’da en fazla seyirciyi stada çeken maçlar olur. Öyle ki 1963 yılında belki de bir dünya rekoru kırılır ve 12 Aralık 1963 tarihinde oynanan ve 0-0 sonuçlanan karşılaşmayı tam 194.603 biletli seyirci izler. Fla-Flu rekabeti tarihinde 150 bin, 160 bin seyirci önünde oynanan pek çok derbi maçı yaşanır. 15 Haziran 1969’da 171.599, 16 Mayıs 1976’da 155.116, 16 Aralık 1984’te 153.520 seyirci önünde oynanan Fla – Flu derbileri bunlara sadece birkaç örnektir.


Her iki kulübün taraftar profillerine baktığımızda Flamengo’nun çok daha geniş halk yığınlarınca desteklenen bir kulüp olduğunu görüyoruz. Fluminense kurulduğundan itibaren gerek ilk futbol kulübü olması gerekse de kurucusunun yurt dışında öğrenim görmüş elit bir kişi olmasından dolayı hep üst sınıflar tarafından desteklenmiş. Flamengo ise daima alt tabakadaki insanların, dolayısıyla da halkın büyük bir kesiminin takımı olmuş. Alex Bellos’un yazmış olduğu “Futebol” isimli kitapta Flamengo’nun bu kadar çok sevilmesinin pek çok nedeni olduğu yazar. Kulübün kurulduğu yıllarda açık arsalarda antrenman yapması, 1940’lı yılların başlarında dönemin en ünlü siyahi yıldızları olan Leonidas, Zizinho gibi isimlerin Flamengo forması giymesi bu nedenlerden bazılarıdır.

Flamengo taraftarlarından “Naçao Rubro-Negra” diye söz edilir. Anlamı; “Bordo-Siyah Millet” demektir. Yine yukarıda sözünü ettiğimiz kitapta, Brezilyalıların yaklaşık %15’inin Flamengo taraftarı olduğu, bir Flamengo formasının bir Brezilya formasına kıyasla daha gerçek Brezilyalı olma duygusu verdiğinin iddia edildiği yazılmaktadır. Sonuç olarak Flamengo’ya kitlelerin takımı, Fluminense’ye ise aristokrasinin takımı tanımlamalarını yapmak son derece doğru bir değerlendirme olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder